TR-YÖS (TÜRKİYE YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL SINAVI) NEDİR?
ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS (Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Türkiye’deki üniversitelerde eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, bu sınavda başarılı olmak zorundadır. TR-YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler veya TC uyruklu olup aşağıdaki YOK kriterlerlerine uyan tüm öğrenciler, Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, Öğretmenlik gibi daha birçok bölüme girebilmektedirler.
2023 senesinde Yüksek Öğretim Kurulu`nun yurtdışından öğrencileri kabulü ile ilgili aldığı kararla, YÖS sınavını kaldırarak yerine TR-YÖS (Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı)´nın yapılmasına karar verdi. ÖSYM´nin bu kararı ile tüm devlet üniversiteleri TR-YÖS`u kabul edecektir. Sınav TR-YÖS/1 ve TR-YÖS/2 olmak üzere senede 2 defa yapılmaktadır.
SINAVA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
a) Yabancı uyruklular,
b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.),
c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/bu durumdaki çift uyruklular,
ç) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GÇEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GÇEAL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar,
d) T.C uyruklular; lise eğitimlerinin tamamını KKTC liseleri hariç yurt dışındaki liselerde (KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) görmeleri halinde (01/02/2013 tarihinden önce yurt dışında ortaöğretime devam ederek ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlamaları halinde), lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirmeleri şartıyla sınava başvurabileceklerdir.