TR-YÖS BAŞVURULARI
Başvurular her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarih aralıklarında yapılmaktadır. Başvuru tarihleri ÖSYM TR-YÖS sayfasında açıklanmaktadır. Başvurular ise, ÖSYM TR-YÖS Aday İşlemleri sistemi üzerinden sistemde belirlenen tarih aralıklarında online olarak yapılmaktadır. Başvuru ile ilgili tüm detaylara https://www.osym.gov.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışı Başvuruları Nasıl Yapılır?
Sınava yurt dışından başvuru yapacak adaylardan ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olmayan adaylar ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olup aday erişim şifresini unutan/kaybeden ve ÖSYM’nin internet adresinden “Şifremi Unuttum” alanından da yeniden şifresini edinemeyen adaylar, başvurularını aşağıdaki şekilde yapacaklardır. Posta yoluyla başvuru alınmayacaktır.
1) Adaylar, ÖSYM’nin https://tryos.osym.gov.tr internet adresinden sisteme giriş yapacaklardır. Sisteme giriş şifresi olmayan adaylar, “Kayıt Ol” ekranından “Yurt dışında ikamet etmekteyim” seçeneğini seçeceklerdir.
2) Ekrandaki bilgi alanlarını doldurarak sisteme kimlik ve iletişim bilgilerinin girişini yapan ve e-posta adresini doğrulayan adayların e-posta adreslerine, TR-YÖS numaraları ile sisteme erişim için kullanacakları şifreleri gönderilecektir. Şifre daha sonraki işlemlerde adaya gerekeceğinden adayın şifresini unutmaması, kimseye vermemesi, hiç kimse ile paylaşmadan özenle saklaması gerekmektedir.
3) TR-YÖS Numarası bu sınavın dışında ÖSYM’nin herhangi bir sınavında kullanılamayacaktır. TR-YÖS numarası edinme işlemi, sınava başvuru işlemi değildir. TR-YÖS Numarasını edinen adaylardan adresi yurt dışı olan adaylar, ekrandaki uyarılar 6 doğrultusunda sınava başvurularını yapacaklardır. Adresi yurt dışı olmayan adaylar yurt içindeki başvuru merkezlerinden başvuru yapmak zorundadır.
4) Sisteme giriş için TR-YÖS Numarasını ve şifresini edinen adaylar, ÖSYM’nin https://tryos.osym.gov.tr internet adresinden sisteme giriş yapacaklar, “Başvuru Sürecindekiler” menüsü altında bulunan “2023 TR-YÖS” alanına giriş yaparak sınava başvurularını yapacaklardır.
5) TR-YÖS Numarası ve şifresiyle ÖSYM sistemine giriş yaparak başvuru bilgilerini sisteme kaydeden adaylar, fotoğraf alanını boş bırakacaklardır.
6) Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden adaylar sınav ücretini, başvuru süresince ve başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün Türkiye saatiyle 23.59’a kadar (Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvuru günlerinde Türkiye saatiyle 23.59’a kadar ödenmelidir.) ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr/ internet adresinde e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartıyla yatıracaklardır. Sınav ücretini yatırmayan adayların başvuru kayıt bilgileri silinecek, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir.
7) Yurt dışından fotoğrafsız olarak sınava başvuran adaylardan yurt dışında sınava girecek olanlar, ilgili ülkenin, sınav tarihinden önceki son resmî iş günü mesai saati bitimine kadar sınava gireceği sınav binasında (Sınav binasının adı ve adresi adaya e-posta olarak bildirilecektir.) fotoğrafını çektirerek fotoğraflı Sınava Giriş Belgelerini edinebileceklerdir. Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi olmayan adaylar sınava alınmayacaklardır.
8) Yurt dışından fotoğrafsız olarak sınava başvuran adaylardan Türkiye, KKTC ve Kırgızistan-Bişkek’te sınava girecek olanlar, sınav tarihinden önceki son resmî iş günü mesai saati bitimine kadar ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya yetkili başvuru merkezlerinden fotoğrafını çektirerek fotoğraflı Sınava Giriş Belgelerini edinebileceklerdir. Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi olmayan adaylar sınava alınmayacaklardır.
9) Adaylar, başvuru süresi içinde başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamalıdır.
10) Başvuru süresi içinde yurt dışında bulunan adaylardan fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı/sistemde geçerli fotoğrafı olanlar, e-devlet şifreleri veya ÖSYM aday erişim şifreleri ile internet aracılığıyla bireysel başvuru yapacaklardır.
SINAV İÇERİĞİ VE KAPSAMI
Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için ugulanacak TR-YÖS sınavında Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere şimdilik 6 dil mevcuttur. Sınav, Sayısal Yetenek Testi ve Temel Matematik Testinden oluşmaktadır. Sınav toplam 80 soru olup, süresi 100 dakikadır. Öğrencilerin ortalama bir YÖS Sınav sorusu için 1,25 dakika süresi vardır. 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.
1)Sayısal Yetenek Testi: Bu test, 30 sorusu Temel Matematik, 10 sorusu Geometri olmak üzere toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Test konuları şu şekildedir:
Temel Matematik (30 Soru):
Temel Kavramlar
Rasyonel Sayılar
1.Dereceden Denklemler
Üslü Sayılar
Köklü Sayılar
Çarpanlara Ayırma
B.Eşitsizlikler Mutlak Değer
Çözümleme-T.Aritmetiği
Sayılar
Oran Orantı
Kümeler
Fonksiyon 1-2
Polinomlar
Geometri (10 Soru):
Doğruda Açı
Üçgende Açılar
Dik Üçgen
İkizkenar-Eşkenar Üçgen
Açıortay
Kenarortay
Açı-Kenar Bağıntıları
Üçgende Alan
Üçgende Benzerlik
Çokgenler
Dörtgenler
Yamuk
Paralelkenar
Eşkenar Dörtgen Deltoid
Dikdörtgen
Kare
Analitik Koordinat Sistemi
Çemberde Acı
Çemberde Uzunluk
Dairede Uzunluk
Çember Analitiği
2) IQ (Sayısal Matematik) Testi: Bu test 40 soru IQ testinden oluşmaktadır. Test konuları şu şekildedir:
Sayı Dizileri
Sayı İşlemleri
Sayı Matrisleri
İşlemler
Tablolar
Sayı Bağıntıları
KLM-Toplama-Çıkarma
Teraziler
Küp Sayma
Küp Açılımı
Eşleştirme-Denklem Eşleştirme
Şekil İlişkileri (Sıralama-Karşılaştırma)
Şekil İlişkileri (Tablolar)
Şekil İlişkileri (Tamamlama-Farklı olanı bulma)
Şekil İlişkileri (Kağıt Kesme-Katlama)
Saatler-Çarklar-Aynalar
Sudoku-Sihirli Kareler
Grafikler
Çevre Alan Bulma
Örüntü-Fraktal
Kombinasyon-Sayma
TR-YÖS Kaç Sene Geçerlidir?
TR-YOS’in geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 2 yıldır.
TR-YÖS Sınav Merkezleri ve Kodları Nelerdir?
Kodu Adı
010 ADANA/MERKEZ
062 ANKARA/ÇANKAYA
160 BURSA/MERKEZ
220 EDİRNE/MERKEZ
270 GAZİANTEP/MERKEZ
310 HATAY/MERKEZ
330 MERSİN/MERKEZ
341 İSTANBUL 1 (Kadıköy/Maltepe/Ataşehir)
343 İSTANBUL 3 (Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/Kağıthane/Sarıyer)
352 İZMİR-1 (Karşıyaka/Bornova/Çığlı)
380 KAYSERİ/MERKEZ
420 KONYA/MERKEZ
460 KAHRAMANMARAŞ/MERKEZ
470 MARDİN/MERKEZ
610 TRABZON/MERKEZ
630 ŞANLIURFA/MERKEZ
650 VAN/MERKEZ
790 KİLİS/MERKEZ
900 KKTC/LEFKOŞA – TRNÇ/NİCOSİA
903 TUNUS/TUNUS – TUNİSİA/TUNİS
904 SUUDİ ARABİSTAN/CİDDE – SAUDİ ARABİA/JEDDAH
906 KAZAKİSTAN/TÜRKİSTAN – KAZAKHSTAN/TÜRKİSTAN
910 KIRGIZİSTAN/BİŞKEK – KYRGYZSTAN/BİSHKEK
911 ALMANYA/KÖLN – GERMANY/COLOGNE
915 AZERBAYCAN/BAKÜ – AZERBAİJAN/BAKÜ
935 ÖZBEKİSTAN/TAŞKENT – UZBEKİSTAN/TASHKENT
912 AFGANİSTAN/KABİL – AFGHANİSTAN/KABUL
TR-YÖS Hangi Ülkelerde Yapılıyor?
Türkiye
KKTC
Tunus
Suudi Arabistan
Kazakistan
Kırgızistan
Almanya
Azerbaycan
Özbekistan
Afganistan