Sık Sorulanlar

1) YÇS ve YÖS sınavı ile ilgili bilgileri nereden alabilirim?

Bu sınav ile ilgili bilgi ve başvuru için www.yek-akademi.com yada osym.gov.tr adresinden yararlanabilirsiniz.


2) Soyadı değişikliğim oldu? Dilekçe yazmam gerekiyor mu?

 Soyadı değişikliğinizi belirten dilekçenizi, yeni düzenlenmiş kimlik belgenizin fotokopisi ile birlikte Büromuza gönderiniz.


3) Vatandaşlığım değişecek/değişti. Dilekçe yazmam gerekiyor mu?

 Bu değişikliği Büromuza bildirmeniz gerekmiyor.


4) Seçmiş olduğum yabancı dil dersini değiştirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

 Bu konu ile ilgili dilekçeyi sınav tarihinden 45 gün önce Büromuza gönderiniz.


5) Sınav merkezini değiştirmek istiyorum/Adresim değişti. Ne yapmalıyım?

Sınav merkezi değişikliğinizi/adres değişikliğinizi belirten dilekçeyi hazırlayarak sınavlara en az 45 gün kala Büromuza gönderiniz. Adres değişikliği dilekçesi dışında ayrıca, postane merkezinden adres yönlendirmesi yaptırmanız, gönderilen kitap, belge vs. belgelerin adresinize sağlıklı bir şekilde ulaşması için kolaylık sağlayacaktır.


6) Seçmeli dersler ne anlama geliyor?

 Seçmeli dersler; gerekli alan ve mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak ve alan derslerinin yanında atanan derslerdir.


7) AÖL Batı Avrupa Programı sınavlarına Türkiye’ de girebilir miyim?

Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kaydolup, Türkiye’ ye kesin dönüş yapmak zorunda kalanların, kesin dönüşlerini belgelemeleri halinde,sınavlara Eskişehir’de katılmaları mümkündür. Bu öğrencilerin bir sonraki öğretim yılında kayıtlarını Batı Avrupa Programından Türkiye’ ye nakil ettirmeleri gerekmektedir.


8) Sınav sonuçlarımı ne zaman öğrenebilirim?

Sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık 3-4 hafta sonra web sayfalarında ilan edilecektir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından www.anadolu-uni.de web sayfasından öğrenci numaranız ile sınav sonuç belgesine ulaşabilirsiniz. Şifre ile sistemden girerek de görebilirsiniz.


9) Ders kitapları ne zaman adresime ulaşır?

Ders kitaplarınızın adresinize ulaşması zaman alacağından öncelikle “www.aol.meb.gov.tr” ve “www.anadolu-uni.de” web sayfalarında ders atamanız yayımlanacaktır. Ataması yapılan derslerin kitapları ise Eskişehir’den adreslere gönderilecektir. Kitaplara belirtilen web sayfasından daha önce ulaşmanız mümkündür.


10) Ders seçimimi ne zaman yapabilirim?

Birinci Dönem: Süresi içerisinde kayıt yenileme başvurusunda bulunan öğrencilerin, öncelikle AÖL Müdürlüğü tarafından durumları aktif hale getirilir. Bu işlem sonunda öğrenciler şifreleri ile sisteme girerek belirlenen tarihler arasında ders seçimini kendileri yapabilirler. Ders seçimi yapmayan/eksik yapan öğrencilerin dersleri AÖL Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Yeni kayıt yaptıran öğrenciler ikinci dönemde ders seçimi yapabileceklerdir.

İkinci Dönem: Birinci dönem sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, AÖL Müdürlüğü tarafından sınav sonuçlarınız sisteme aktarılacaktır. Bu işlem sonunda aol.meb.gov.tr web sayfasında hangi tarihler arasında ders seçimi yapabileceğiniz duyurulacaktır. Bu tarihler arasında ikinci dönem derslerinizi sisteme girerek seçebilirsiniz.

Üçüncü Dönem: Uygulama ikinci dönem ile aynıdır.


11) Bir dersten başarılı sayılmam için kaç puan almam gereklidir?

Sınavlarda her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru bulunmaktadır. AÖL’de not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vermeniz ve 45 puan almanız gerekmektedir.


12) Sınav ve öğrenci bilgilerine ulaşmak için şifre alabilir miyim?

www.anadolu-uni.de adresinden (sınava giriş belgesi, sınav sonuç belgesi, ders ataması gibi tüm bilgilere) şifresiz ulaşabilirsiniz.


 13) Sınav giriş belgesi nedir?

Sınavların yapılacağı bina ve salonlar ile hangi gün, hangi derslerden sınava girileceğini gösteren belgedir. Sınavlardan yaklaşık iki hafta önce sınava giriş belgeleri hazırlanarak öğrencilerin adreslerine gönderilir ve aynı anda internet ortamından erişimi sağlanır.

Sınav tarihinden yaklaşık iki hafta önce www.anadolu-uni.de sayfası üzerinden sınava giriş belgesine erişim mümkün olmaktadır.


14) Sınava giremediğim zaman bu sınavın tekrarı var mı?

Açıköğretim sisteminde sınav tekrarı mümkün değildir.


15) Ek sınav uygulaması hakkında nereden bilgi alabilirim?

Uygulanması durumunda Ek sınavla ilgili duyuru www.aol.meb.gov.tr web sayfasında yayımlanmaktadır. Üçüncü dönem sınavının ardından ek sınav kararı alınması durumunda bu sınava girebilecek öğrencilerle ilgili detaylar web sayfasından takip edilebilir.


16) Geçer/Geçmez notlar nelerdir?

Not Değerlendirme Çizelgesi

PUAN             HARF             NOT              DERECE

85-100            A                    5                     Pekiyi

70-84              B                     4                     İyi

55-69              C                     3                     Orta

45-54              D                    2                     Geçer

0-44                E                     1                     Geçmez


17) Açıköğretim Fakültesi’ ne kayıt olmak için ne yapmalıyım?

Bu öğretim yılı içinde mezun olabilecek öğrencilerimize “Batı Avrupa Seçme Sınavı” ile ilgili bilgiler gönderilecektir. Seçme sınavına girip başarılı olan öğrencilerimiz kayıt olmaları halinde Açıköğretim Fakültesi öğrencisi olabilirler.


18) Kayıt yenileme nedir? Ne zaman ve nasıl kayıt yenilemem gerekiyor?

Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programında kayıtlı tüm öğrencilerin üçüncü dönem sınavı sonunda (mezun olmamış ise) çalışma takviminde belirlenen süre içerisinde öğrenim giderini yatırması ve kayıt yenileme formunu doldurarak Büroya göndermesi işlemidir. Kayıt yenileme işlemi her yıl 3. dönem sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlatılır. Kayıt yenileme işlemi yılda bir kez ve belirlenen tarihler arasında yapılmaktadır. Birinci ve ikinci dönem arasında kayıt yenileme işlemi yapılmamaktadır.


19) Diplomamı mezuniyetimden hemen sonra alabilir miyim?

Mezun listeleri açıklandıktan kısa bir süre sonra “Çıkma Belgesi” ni Ankara’da bulunan AÖL Müdürlüğünden alabilirsiniz. “Çıkma Belge” si diploma yerine geçmektedir.


20) Çıkma Belgesi nedir ve nasıl alınır?

Üniversiteye kayıt yaptıracak mezun öğrencilerden diploması hazır olmayanlar için düzenlenir. Diploma hazırlanıncaya kadar 6 ay diploma yerine geçer. Çıkma Belgesi alabilmek için, diploma harcının yatırıldığına dair banka dekontu (1 nüsha), T.C. kimlik numarası beyanı ve Çıkma Belgesi dilekçesiyle şahsen veya posta yolu ile Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü Konya yolu üzeri (Gazi Hastanesi karşısı) Teknikokullar / Ankara adresine baş vurulması gerekmektedir. (Ayrıntılar için www.aol.meb.gov.tr)


21) AÖL -BAP diplomasının Avrupa ülkelerinde denkliği nedir?

Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı mezunları, T.C. MEB Açık Öğretim Lisesi diploması alırlar. Mezunların yurt dışında ne tür öğrencilik haklarından yararlanabilecekleri, yaşadıkları ülkelerin yasaları uyarınca, o ülkenin merkezi veya yerel yönetimi tarafından belirlenmektedir.


21) Anadolu Üniversitesi Köln Bürosu ile nasıl irtibat kurabilirim?

Köln Bürosu telefon ile danışma saatleri hafta içi her gün 14.00 ile 17.00 arasındadır. Köln Bürosunu aramadan önce http://www.anadolu-uni.de/ adresinde yer alan duyurular bölümünü okuyunuz. bap@anadolu-uni.de adresine ya da +49-221-511048 nolu faksa yazılı olarak kesintisiz ulaşabilirsiniz. Belge isteklerinizin mutlaka yazılı olarak yapılması gerektiğini unutmayınız.


22) AÖL Müdürlüğü ile nasıl irtibat kurabilirim?

MEB AÖL Batı Avrupa Programının Ankara’ daki +90-312-296 96 31 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.

E-posta :  bati_avrupa_programi@hotmail.com

Yazışma Adresi:

M.E.B. Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü Açık Öğretim Lisesi

Konya Yolu Üzeri (Gazi Hastanesi Karşısı) 06500 Teknik Okullar/Ankara


23) Duyurulara hangi sayfalardan ulaşabilirim?

Face http://www.facebook.com/AnadoluUniversitesiBatiAvrupaBurosu

www.anadolu-uni.de

www.aol.meb.gov.tr

Adres Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa İrtibat Bürosu, Friesenplatz 13, D-50672 Köln

Faks +49 221 51 10 48, E-Posta bap@anadolu-uni.de , Web http://www.anadolu-uni.de

Facebook  http://www.facebook.com/AnadoluUniversitesiBatiAvrupaBurosu

Bildungsakademie München e.V. (YEK Akademi )

www.yek-akademi.com

info@yek-akademi.com

Tel: 0179 673 8134

Açık Öğretim Lisesi öğrencisiyim. Okulla ilgili sorunlarımı çözebilmek için nereye başvurmalıyım? Öncelikle internet sayfamızı inceleyiniz. Sayfalarımız bir çok sorunuza cevap olacak nitelikte hazırlanmıştır. İnternet sayfamızı düzenli olarak ziyaret edip, haber ve duyuruları dikkatle okuyunuz. Buna rağmen probleminizi çözemediyseniz, bize ulaşmanın 4 yolu var bunlar;

  • 1. Yol: 444 83 83 çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. Öğretim sürecinde karşılaşacağınız sorunlar ve yapmanız gereken iş ve işlemlerle ilgili tüm telefon görüşmelerini, Çağrı Merkezi aracılığı ile yapınız.
  • 2. Yol: Telefon ile anında cevaplanamayacak durumlar için sorun ya da mesajınızı http//cagrimerkezi.meb.gov.tr internet sayfasından bize gönderebilirsiniz. Mesajınıza genellikle en geç 24 saatte cevap verilir, ancak yoğun günlerde cevaplama süresi 48 saati bulabilmektedir.
  • 3. Yol: Soru ya da önerilerinizi, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.”> cagrimerkezi@meb.gov.tr adresine elektronik posta ile gönderebilirsiniz.Normal süreçte 24 saatte cevap verilir, ancak yoğun zamanlarda cevaplama süresi 48 saati bulabilmektedir.
  • 4.Yol: Şahsen ya da telefon etmek suretiyle de problemlerinizi bize ulaştırabilirsiniz.

Avrupa`da Yaşıyorum, Açık Öğretim Lisesinde Okumak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Almanya Köln bürosuna başvurarak kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız. 


Sınavda Yanlış Olarak Cevapladığımız Sorular, Doğru Cevaplarımızı Etkilemekte midir?

Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. (Sizlerden gelen ifade ile yanlış, doğruyu götürmemektedir.) 


Ne Zaman Mezun Olabilirim?

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması (ortak derslerden 3 kez sınava girdiği halde başarılı olunamamışsa bunun yerine seçmeli derslerden gerekli kredi miktarında ders seçilir). Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Alan kredisinin 80 veya üzerinde olması (Genel Kültür alanı hariç),
  • Alan derslerinin tamamından en az bir defa sınava girilmiş olunması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması,
  • Genel Kültür alanındaki öğrencilerin ortak derslerden 80 veya üzerinde kredi almaları gerekmektedir.

Not: Yukarıda sözü edilen mezuniyet şartları 4 Yıllık Sistem içindir.


Sınav Sonuçlarımız Nasıl Değerlendirilmektedir?

Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kağıtları Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığında optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda “Kopya Analiz Tekniği” kullanılmaktadır. Bu nedenle sınavınızın iptal edilmesi sonucu mağdur duruma düşmemeniz için sınav cevap kağıdınızı kimseye göstermeyiniz. Kopya çekmeyiniz.


En Fazla Kaç Dersten Sınava Girebilirim?

Öğrenciler bir dönemde ortak, seçmeli ve alan dersleriyle birlikte en fazla seçebilecekleri 30 kredilik dersten sınava girebilirler.


Sınav Günü Yanıma Neler Almamalıyım?

Sınav sırasında cep telefonu, hesap makinesi, bilgisayar (diz üstü), kitap, ders notu, silah ve sınıftaki diğer arkadaşlarımızı rahatsız edecek araç- gereç almamalısınız.


Sınava Nerede ve Hangi Derslerden Gireceğim?

Sınavlara internet üzerinde yayınlanan size ait Sınav Giriş Belgesinde belirtilen okul/ okullarda girilecektir. Sınavına gireceğiniz dersler, internet üzerinden seçmiş olduğunuz ve internette yayınlanan Sınav Giriş Belgesinde belirtilen derslerdir.


Sınavda Bir Dersten Kaç Puan Alırsam Başarılı Olurum?

Sınavlarda her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru bulunmaktadır. A.Ö.L.`nde not sistemi 100`lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vermeniz ve 45 puan almanız gerekmektedir.

EnglishGermanTurkish